En rivalitet på uppgång? | Publicerad på Svenskafans.com

På måndag tar BK Häcken emot IFK Göteborg på Bravida Arena på Hisingen i Göteborg. Det är derbydags – om detta råder inget tvivel – men är matchen även ett möte två rivaler emellan?

Matcherna mot IFK är de hetaste rivalmötena för Häcken. Det är jag övertygad om att alla Häckensupportrar håller med om. Men matcherna mot Häcken är långt ifrån de viktigaste rivalmatcherna för IFK-fansen och -spelarna. I det välresearchade (och beroendeframkallande) datorspelet Football Manager rankas IFK som Häckens värsta rivaler, medan Häckens endast är IFK:s åttonde värsta rival (precis före Helsingborg som rival nummer nio och Qviding som tia). Denna obalans i rivalitet mellan Göteborgs två bästa fotbollslag finns inte bara i datorspelens värld utan är på riktigt, och den har sina historiska förklaringar. Men obalansen är – tror och hoppas jag – på övergående och rivaliteten klubbarna emellan är på väg upp.

För IFK Göteborg har BK Häcken historiskt sett varit en icke-rival

När Häcken bildades hade IFK redan vunnit fyra SM-tecken, och när IFK vann sin senaste UEFA-cuptitel var Häcken ett mittenlag i dåvarande division 1. Detta är vida känt och för IFK Göteborg har BK Häcken historiskt sett varit en icke-rival.

På vår sida älven är läget det omvända. Under alla de år Häcken spelat i Allsvenskan har IFK återfunnits i samma serie. Derbymatcherna har för Häckenspelarna varit ett sätt att visa upp sig inför en större publik, ge storebror en smäll och en möjlighet att rädda säsongen. För Häcken har IFK alltid varit laget att slå. Och så är det även idag. Häcken har under 2010-talet etablerat sig som ett allsvenskt lag, varit nära att vinna Allsvenskan, och klubben byggt upp en tydlig identitet med ett finspelande A-lag. Men samtidigt har IFK hamnat högre upp i tabellen under fyra av de sex säsongerna som spelats på 2010-talet, och tagit flest poäng i derbyna mot Häcken. På samma sätt som Häcken haft överraskande lätt för Malmö FF de senaste säsongerna har Häcken haft överraskande svårt för IFK.

Då är nog snart Häcken-IFK inte bara ett äkta derby utan även ett äkta rivalmöte

För IFK var derby länge synonymt med rivalmöte. Rivaliteten mellan de tre alliansklubbarna går långt tillbaka och under början av 2000-talet var de sprakande derbymatcherna på Nya Ullevi de hetaste matcherna i Allsvenskan. Men det är ett tag sedan. Häcken innehar numera ohotad platsen som Göteborgs näst bästa lag och utmanar om förstaplatsen som den rike lillebrodern från andra sidan älven. Just klubbarnas vitt skilda historia och olika förutsättningar – det som gjort att en historisk rivalitet saknas – kan vara det som gör att derbyt Häcken-IFK i framtiden även kommer vara ett riktigt rivalmöte. Häckens goda ekonomi sticker i ögonen på en hel del blåvita supportrar. Lägg därtill att Häcken under året värvat minst två spelare som IFK gärna hade knutit till sig. Skulle sedan en tidigare IFK-tränare göra succé på Hisingen – ja då är nog snart Häcken-IFK inte bara ett äkta derby utan även ett äkta rivalmöte.


För övrigt 1: Häcken har verkligen ett uruselt facit mot IFK. Senaste vinsten kom 2011. För en optimist som mig är detta nedslående och jag tvingas intala mig att för varje förlust kommer man ett steg närmare en vinst. Jag tippar 2-1 till Häcken efter gulsvarta mål av Kamara och Owoeri.

För övrigt 2: IFK Göteborgs Patrik Karlsson Lagemyr har inte bara två bröder som spelat allsvenskt för Häcken (finliraren Fredrik Lagemyr och tuffingen Rickard Kapella Karlsson), utan även pappa Roger är tämligen gulsvart. Han har över 100 A-lagsmatcher på kontot och var under flera år tränare för föreningens ungdoms- och juniorlag.

För övrigt 3: Kim Källströms fina 1-0 mål i derbyt hemma mot IFK år 2000 var inte bara hans första mål i högsta serien, utan är också det snabbaste premiärmål som gjorts i Allsvenskan på 2000-talet.


Krönikan finns även att läsa på BK Häckens sida på svenskafans.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s