Getingpanalen om silly, allsvensk omstart och EL-kval | Publicerad på svenskafans.com

Vi är igång efter EM-uppehållet! Den trettonde omgången av Allsvenskan är spelad, och ett Häcken med Schüller tillbaka i elvan besegrade Hammarby med 4-2 trots att stockholmarna fick tre (!) straffar. Säg något om matchen! Vad tar du med dig från den, och vad har du för förväntningar på de sista sjutton omgångarna?

Visst känns det som att Häcken orimligt (och ohälsosamt) ofta är inblandade i märkliga matcher? Att få tre straffar mot sig i en match är anmärkningsvärt, och att trots detta kamma hem tre poäng är smått otroligt.

Under den första halvleken spelade Häcken stundtals som vore det 2012; stor rörlighet, lekfulla kombinationer på mitten och en vindsnabb djupledslöpande toppforward. Just djupledsspelet och de snabba omställningarna är något som saknats under vårsäsongen. Fortsätter John Owoeri spela som mot Hammarby så är det problemet löst. Sedan barnsben har jag varje sommar fått höra att Häcken är ett höstlag. Och jag väljer att tro att det förhåller sig så. Skytteligatiteln till Paulinho och en femteplats i Allsvenskan till Häcken, ungefär så tror jag säsongen kommer sluta.

Det svenska transferfönstret öppnar egentligen den femtonde juli igen. Men sommarens silly season är igång redan nu. I veckan kom beskedet att Alexander Jeremejeff inte kommer förlänga, och han ryktas redan ha varit i kontakt med Malmö FF/Häcken Södra. Det tycks dock klart att Alhassan ”Crespo” Kamara från ÖSK kommer in i anfallet, även om det inte bekräftats. Defensivt har vi fått in Rasmus Lindgren, medan Simon Sandberg flyttar till Bulgarien. Det har även gått rykten om att Jasmin Sudic har ögonen på sig. Vad är dina känslor kring den här cirkusen och de här övergångarna?

Rent generellt tycker jag att vintermånadernas svenska silly season är spännande att följa, medan sommarditon ger mig ont i magen. Denna sommar är dock magen ovanligt lugn. Att Simon Sandberg försvinner till Bulgarien känns förvisso tråkigt – han hade gärna fått utvecklas ett år till på Hisingen – men Joel Andersson i första hand, och Baba Mensah i andra hand, känns som bra ersättare. Jasmin Sudics ersättare – om han skulle röra på sig – har vi redan i Rasmus Lindgren. Och truppen innehåller så många forwards att Alexander Jeremejeffs möjliga flytt söderut inte påverkar nämnvärt.

Det jag först och främst önskar är en skadefri trupp vilket gör att Häcken äntligen kan få kontinuitet i backlinjen. I andra hand hoppas jag på en formstark djupledslöpande forward. Om denna forward redan finns i truppen (Owoeri), redan är kontrakterad till nästa säsong (Crespo Kamara) eller måste plockas in utifrån återstår att se. Jag när en dröm om att Carlos Strandberg ska återvända till Hisingen för att frälsa oss – med honom i laget under vårsäsongen hade Häcken varit ett topplag i Allsvenskan.

På torsdag smäller det: Häckens fjärde Europaäventyr. Vi går in i andra kvalomgången till Europa League, och får där möta irländska Cork, som slog ut Linfield från Belfast i den första omgången. Vad betyder Europa-spelet? Och vad tror du om våra chanser att nå ett gruppspel, som kräver att vi slår ut två lag efter Cork?

För några år sedan tog Martin Ericsson och René Makondele toppen av Allsvenskan till Häcken, och Häcken till toppen av Allsvenskan. Nu är tanken att Rasmus Lindgren ska ta Europa till Häcken, och Häcken ut i Europa. Det blir en härlig utmaning. Cork City har en vana att döda anrika svenska klubbars Europadrömmar. Malmö 2004, Djurgården 2005, Häcken 2016? Nej, jag tror Häcken tar sig vidare från denna andra kvalomgång till Europa League. Men sedan blir det tuffare. För att Häcken ska nå det hett eftertraktade gruppspelet krävs ju vinst i ytterligare två dubbelmöten där det kommer bjudas på mycket svårare motstånd. Med Häcken-mått mätt tycker jag försvarsspelet har varit bra under våren, men det måste bli ännu bättre om Europaäventyret ska bli långvarigt. Med lugn och ro i backlinjen, och snabba omställningar framåt så kan det gå. Kanske. Hoppas.

Jag har annars ett Karin Boyeskt sätt att se på detta Europaspel där det är vägen (mot gruppspelet) som är mödan värd. Två, fyra eller sex Europamatcher kommer vara utvecklande för de unga spelarna, stimulerande för veteranerna och festligt för oss supportrar. Säsongen som började i mörkaste moll ser nu ut att vara på väg mot en fin treklang i dur med svenska cupen-guld, Europaspel och en fin placering i Allsvenskan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s