Tio dokumentärer du måste se

Film

Capturing the FriedmansUnder 80-talet dömdes Arnold och Jesse Friedman för barnövergrepp och barnporrsbrott. Filmen berättar historien bakom och blandar intervjuer med hemmavideor inspelade av familjemedlemmar inför pappan och sonens rättegång.

Enron: The Smartest Guys in the Room. 2001 kollapsade USA:s då sjunde största företag, Enron. Filmen berättar vad Enron-skandalen egentligen handlade om och hur det kunde hända.

Exit Through the Gift Shop. En dokumentär (eller?) om gatukonst och gatukonstnärer. Under filmen får vi följa den mytomspunne Banksy och vi ser hur en ny konstnär, Mr Brainwash, slår igenom.

Jordbrosviten. Rainer Hartlebs dokumentärserie om sex filmer som handlar om pojkarna och flickorna i en förstaklass i Jordbro på 70-talet, och hur det går för dem senare i livet.

Ônibus 174. I juni år 2000 tog ett före detta gatubarn gisslan på bus i Rio de Janeiro. Filmen berättar kaparens livshistoria och följer händelseutvecklingen på bussen och dramats upplösning.

Paradise Lost 3: Purgatory. Den tredje filmen om de så kallade West Memphis Three som oskyldiga dömdes för mord på tre pojkar 1994. Dokumentären följer arbetet med att få till en ny rättegång och upprättelse för de dömda.

Reagan. Eugene Jarecki tecknar ett porträtt av USA:s fyrtionde president, Ronald Reagan. Mer fokus på Reaganss bakgrund och hur han var som person än på hans politik.

Senna. Välgjord film om racerförarens Ayrton Sennas karriär under 80- och 90-talen. Brasilianaren Senna vann tre mästartitlar i Formel 1 innan han omkom i en olycka 1994.

The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S McNamara. Robert S McNamara, amerikansk försvarsminister under 1960-talet, berättar öppenhjärtigt om sina framgångar, motgångar och misstag. Intervjuerna med McNamara varvas med magnifika arkivbilder.

The Power of Nightmares. En dokumentärserie i tre delar signerad britten Adam Curtis. Filmerna berättar parallellt historierna om islamismens framväxt i arabvärlden och neokonservatismens framväxt i Nordamerika och hur de två sidorna använder sig av varandra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s