Kandidater för fyra år sedan – vad gör de idag?

Tidigare idag publicerade jag ett blogginlägg på Greatness PR:s byråblogg The Office. Nedan följer en något längre version av det inlägget. Orginalversionen med länkar och bild finns här.

Primärvalssäsongen 2008 var speciell av många anledningar. Det var första gången på mycket länge som varken en sittande president eller sittande vicepresident ställde upp, det var första gången som en afroamerikansk man vann sitt partis nominering, kampen mellan Obama och Clinton var ovanligt långdragen och så vidare. Nedan följer korta beskrivningar av vad kandidaterna från 2008 gör idag.

Den tidigare energiministern och dåvarande New Mexico-guvernören Bill Richardson drog tillbaka sin kandidatur efter New Hampshires primärval tidigt i januari 2008. Richardson jobbar idag med immigrationsfrågor och ekonomisk utveckling som särskilt sändebud för Organization of American States. Han finns även med i kommunikationsbryån APCO:s Global Political Strategies-grupp samt är rådgivare åt tankesmedjan World Resource Institute och teknologiföretaget Abengoa.

Senatorn, advokaten och tidigare vicepresidentkandidaten John Edwards slängde in handduken efter Floridas primärval och gav sitt stöd till Obama drygt tre månader senare. För Edwards har tiden efter primärvalsracet 2008 varit minst sagt turbulent. Under de fyra år som gått har Edwards hunnit med att medge att han varit otrogen mot sin cancersjuka fru, förneka att han är pappa till sin älskarinnas son, medge att han är pappa till älskarinnans son och bli åtalad för att ha förskingrat pengar från sin kampanjkassa. Rättegången mot Edward har skjutits upp på grund av att han lider av ett alvarligt hjärtfel och därför måste genomgå operation.

Dåvarande senatorn från New York och tidigare första damen Hillary Clinton kämpade mot Obama in i det längsta och gav upp kampen om att bli demokraternas presidentkandidat först i början av juni, efter det att samtliga primärval hållits. Clinton är idag utrikesminister och en av Obama-administrationens starkaste kort. Hon har tidigare sagt att hon inte vill vara minister i mer än fyra år och enligt vissa rykten vill hon bli chef för Världsbanken istället.

Dåvarande Delaware-senatorn Joe Biden drog tillbaka sin kandidatur efter Iowas nomineringsmöte 3 januari och presenterades i augusti som Obamas vicepresidentkandidat. Som vicepresident var Biden en starkt bidragande faktor till att man i somras till slut lyckades komma överens om en höjning av den amerikanska statens lånetak. Förra året spekulerades det i att Obama skulle byta ut Biden mot någon annan som vicepresident inför valet i 2012 men de spekulationerna har tystnat på senare tid.

Senatorn från Arizona, John McCain, blev som bekant republikanernas presidentkandidat 2008 men förlorade klart mot Obama i presidentvalet. McCain sitter kvar i senaten. Han blev återvald så sent som 2010 och är nu inne på sitt 25:e år som senator.

Tidigare pastorn och Arkansas-guvernören Mike Huckabee pressade John McCain i 45 primärval och nomineringsmöten innan han drog tillbaka sin kandidatur 4 mars. Han var ett av namnen som ansågs ligga bra till att bli McCains vicepresidentkandidat men valet föll istället på Sarah Palin. Sedan kampanjen 2008 har Huckabee publicerat en politisk och en icke-politisk bok. Han har idag ett eget TV-program på Fox News och ett radioprogram. Huckabee nämns som en tänkbar vicepresidentkandidat inför valet i höst.

Förre Massachusetts-guvernören och affärsmannen Mitt Romney drog tillbaka sin kandidatur 2008 två dagar efter Supertisdagen. Egentligen slutade han dock aldrig kampanja utan har fortsatt ända sedan dess och är nu favorit till att bli den republikan som ska ta sig an Barack Obama i höst.

Libertarianernas hopp Ron Paul avslutade sin kampanj 2008 först efter det att samtliga primärval hållits. Efter primärvalssäsongens slut återände Paul till sitt arbete som kongressledamot och han är i skrivande stund mitt uppe i pågående kamp om att bli republikanernas presidentkandidat 2012.

Fred Thompson, tidigare senator och skådespelare (bland annat känd som Arthur Bransch i Law & Order) drog tillaka sin kandidatur 22 januari efter sju primärval och nomineringsmöten. Thompson leder idag radioprogrammet Fred Thompson Show och han är talesman för American Advisor Group. 2009 gjorde Thompson ett kort inhopp i TV-serien Life on Mars.

Rudy Giulianis insatser som borgmästare i New York efter 11 september-attackerna gjorde honom till rikskändis och när han meddelade att han ställde upp i primärvalen blev han genast storfavorit. Efter uselt kampanjupplägg föl han dock platt och drog tillbaka sin kandidatur efter 30 januari efter Floridas primärval. De senaste fyra åren har Giuliani återgått till att arbeta som advokat och driva sina två företag Giuliani Partners och Bracewell & Giuliani. Det ryktades att han skulle ge sig in i årets primärvalsstrid men Giuliani avstod och det verkar som hans politiska karriär är över.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s