Vad tycker egentligen kandidaterna?

Igår publicerade jag ett nytt inlägg på Greatness PR:s byråblogg The Office. Nedan följer en något längre version av det inlägget. Orginalversionen med länkar och bild finns här.

Förra veckan var minst sagt händelserik: Jon Huntsman kastade in handduken och kort därefter gjorde Rick Perry likadant, valresultatet från Iowa ändrades och Rick Santorum utropades i efterhand till segrare, Newt Gingrich vann primärvalet i South Carolina och vips har de tre primärvalen/ nomineringsmötena som hittills hållits givit tre olika segrare. Nomineringsprocessen kan mycket väl bli en långdragen a la demokraterna 2008.

Den svenska rapporteringen kring primärvalen fokuserar nästan uteslutande på siffror från opinionsundersökningar, attacker kandidaterna emellan och processen framställs som ett spel. I ett ödmjukt försök att balansera upp med sakpolitik följer nedan en enkel genomgång av vad Newt Gingrich, Ron Paul, Rick Santorum och Mitt Romney tycker i vissa sakfrågor.

Ron Paul är den kandidat vars politik skiljer sig mest från de andras. Han är protestant och libertarian. Han vill ha så liten stat och statlig inblandning som möjligt och vill maximera individernas frihet.

Trots att Paul är inne på sin tolfte mandatperiod som kongressledamot är han för att begränsa antalet mandatperioder för kongressledamöter och senatorer.

Den tidigare läkaren Paul är abortmotståndare och vill upphäva den sjukförsäkringsreform som Obama drev igenom 2010. Han vill tillåta patienter att köpa sjukvårdsförsäkringar i andra stater än sin hemstat.

Paul föreslår kraftigt sänkta anslag till militären och tycker att USA ska sluta agera världspolis. Han vill lägga ner amerikanska militärbaser utomlands och anser att USA ska gå ur både FN, Nato och Världsbanken. Paul vill omedelbart ta hem de amerikanska trupperna från Afghanistan och är inte beredd att ingripa militärt mot Iran. Han är inte lika odelat positivt inställd till Israel som de andra kandidaterna.

Som president skulle Paul avskaffa inkomst- och kapitalvinstskatterna helt, lägga ner det statliga utbildningsdepartementet och öka staternas bestämmande över utbildning. Paul är den av kandidaterna som vill skära allra mest i statens utgifter och hävdar att han är de enda som har en fungerande plan för att göra något åt det amerikanska underskottet

Han är för en typ av skolpeng som gör att elever kan välja mellan allmänna och privata skolor och vill tillåta skolböner. Han vill legalisera marijuana och avsluta amerikanska polisens ’war on drugs’.

Paul vill att lagen ändras så att barn födda i USA (av utländska föräldrar) inte längre automatiskt blir amerikanska medborgare. Vidare vill han ”effektivisera processen för att bli amerikansk medborgare på laglig väg utan att belöna de som kommit till USA illegalt”.

Rick Santorum är socialkonservativ och katolik. Han tror starkt på amerikansk exceptionalism och återkommer ofta i sina tal till att USA inte liknar något annat land och är ”the greatest nation the world has ever known”

Han vill förstärka bevakningen av gränsen mot Mexiko genom att bygga ut det stängsel som finns på vissa ställen längs gränsen samt anställa fler ”border agents”. Santorum tycker att processen för att bli amerikansk medborgare på laglig väg måste bli effektivare och han vill ”främja lagligt migration för högutbildade och entreprenörer från runt om i världen”. Han anser att engelskan bör göras till officiellt språk i USA (vilket det faktiskt inte är idag).

Som president skulle Santorum upphäva den sjukförsäkringsreform som Obama drev igenom 2010. Han vill göra det möjligt för patienter att köpa sjukvårdsförsäkringar i andra stater än sin hemstat. Han vill göra anställda mindre beroende av sina arbetsgivare för sjukvård genom ett skatteavdrag för de pengar privatpersoner köper sjukförsäkring för. Santorum är anser att abort bör vara olagligt. Han ogillar preventivmedel men vill inte förbjuda dem.

Utrikespollitiskt är Santorum en hök. Han var emot president Obamas beslut att börja ta hem de amerikanska trupperna från Afghanistan. Han kan inte på något vis tänka sig att förhandla med Iran utan vill i samarbete med Israel sätta stopp för Irans kärnvapenprogram, med militära medel om så krävs. Han är även för att aktivt stödja pro-demokratiska rörelser i Iran.

Den före detta senatorn från Pennsylvania vill förenkla skattesystemet och sänka inkomstkatten till endast två skattesatser – 10% och 28% – samt sänka kapitalvinstskatten. Vidare tycker han att intelligent design ska läras ut i skolor tillsammans med evolutionsteorin samt förbjuda anställda inom offentlig sektor att vara medlemmar i fackföreningar.

Newt Gingrich är en konservativ visionär med en bakgrund som kongressledamot, talman och lobbyist. Han är var tidigare protestant men har konverterat till katolicismen.

Han han vill begränsa tiden en kongressledamot kan sitta i Representanthuset till sex max mandatperioder, vilket innebär tolv år.

Gingrich är abortmotståndare och är emot den sjukvårdsreform president Obama drivit igenom. Han vill inte tillåta samkönade äktenskap och vill inte att homosexuella par ska få adoptera. Värt att notera är att Gingrich har en halvsyster som är lesbiskt och har ingått ett samkönat äktenskap.

Han har sagt att världen kan stå inför en andra förintelse om Iran skaffar kärnvapen och utesluter inte ett militärt ingripande från USA:s sida.

Den för detta talmannen är emot alla former av amnesti för illegala invandrare men vill göra det lättare och enklare att få turistvisum och för högutbildade utlänningar att få jobba i USA.

Han tycker att skolor borde satsa på patriotisk utbildning istället för multikulturalism och anser att utbildning är det viktigaste faktorn för USA framtida säkerhet. Som president skulle Gingrich göra det möjligt att ta räntefria studentlån för att läsa matematik och naturvetenskap och vill han skulle upphäva förbudet mot skolböner.

Gingrich vill på sikt införa en platt inkomstskatt på 15%. Han var tidigare för legalisering av marijuana i medicinskt syfta men är nu helt emot. Han tycker att arbetare har rätt att organisera sig men skyller höga amerikanska produktionskostnader på fackföreningarna och anser att de spelat ut sin roll.

Mitt Romney är Harvard-studenten som blev riskkapitalist, som blev OS-general, som blev guvernör och hoppas nu bli president. Han mormon och konservativ (men aklagas av de andra kanidaterna för att vara för moderat).

Han är positivt inställd till att begränsa antalet mandatperioder för kongressledamöter och senatorer.

Som president lovar Romney att upphäva den sjukförsäkringsreform Obama drev igenom 2010 även om han själv genomförde en liknande reform i Massachussetts när han var statens guvernör. Han anser sjukvårdsfrågan hör hemma hos staterna och att den federala staten inte ska lägga sig i.

Även Romney bör betecknas som hök när det gäller utrikespolitik. Han är hård i retoriken mot Iran och utesluter inte ett militärt ingripande för att förstöra deras kärnvapenprogram. Han anser att USA:s fortsatta militära närvaro i Afghanistan inte ska avgöras av ekonomiska eller politiska skäl utan i samråd med militärledningen.

Mitt Romney har ett rykte om sig att vara en ”flip flopper” som ändrat åsikt i många och viktiga frågor. Han var tidigare för en kvinnas rätt att välja men när nu abortmotståndare. Romney vill inte tillåta samkönade par att gifta sig eller adoptera.

Den före detta Massachusetts-guvernören vill införa en typ av skolpeng som gör att elever kan välja mellan allmänna skolor och privatskolor. Han vill sänka skatten för alla som tjänar under 200 000 dollar om året och ämnar sänka företagskatten till 25%. Vidare vill han göra det lättare för utländska högutbildade och entreprenörer att flytta till USA.

Romney är emot legalisering av marijuana – även i medicinskt syfte. Han ogillar fackföreningar då han anser att de försämrar USA:s möjligheter att konkurrera globalt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s